Erdogan deblochează aderarea Finlandei la NATO. Turcia și-a dat acordul. Suedia mai are de așteptat

de: Anca Lupescu
17 03. 2023

Finlanda a reluat discuțiile cu Turcia privind aderarea la NATO, după ce au fost blocate în ianuarie în urma incidentului de la Stockholm, unde un exemplar al Coranului a fost ars de manifestanți. Erdogan este așteptat în această săptămână să comunice decizie Turciei cu privire la aderarea Finlandei la NATO, iar răspunsul se preconizează a fi unul pozitiv.

Finlanda va intra în NATO

Update 17 martie, ora 17.46. Președintele Tayyip Erdogan a declarat vineri că parlamentul Turciei va începe să ratifice candidatura Finlandei la NATO, dar nu și pe cea a Suediei, eliminând cel mai mare obstacol rămas în calea extinderii alianței occidentale de apărare, în timp ce războiul continuă să facă ravagii în Ucraina.

Vorbind la Ankara alături de omologul finlandez Sauli Niinisto, Erdogan a declarat că Helsinki a obținut binecuvântarea Turciei după ce a luat măsuri concrete pentru a-și respecta promisiunile de a lua măsuri drastice împotriva a ceea ce consideră a fi teroriști și de a elibera exporturile de apărare.

Ankara va continua discuțiile cu Stockholm pe teme legate de terorism, iar candidatura Suediei la NATO va depinde direct de măsurile luate, a adăugat el.

Parlamentele tuturor celor 30 de membri NATO trebuie să ratifice noii veniți.

„Am decis să inițiem ratificarea procesului de aderare a Finlandei la NATO în parlamentul nostru”, a declarat Erdogan reporterilor după întâlnirea cu Niinisto, adăugând că speră ca parlamentul să aprobe candidatura înainte de alegerile din 14 mai.

Niinisto a declarat că a salutat decizia și a calificat-o drept „foarte importantă” pentru Finlanda, care are o graniță lungă cu Rusia.

 

Update 15 martie, ora 22.45. Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, se va deplasa săptămâna aceasta, între 16 și 17 martie, în Turcia, pentru a primi, se pare, vești pozitive de la Ankara cu privire la candidatura țării sale la NATO.

Niinisto va sosi joi în Turcia, unde va vizita zonele devastate de seria de cutremure și replici din februarie, care au făcut zeci de mii de morți și milioane de oameni care au avut nevoie de hrană, apă și adăpost.

Vineri, Niinistö se va întâlni cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan la Istanbul.

„Pe lângă reconstrucția după cutremur, subiectele de discuție sunt situația geopolitică, relațiile bilaterale dintre Finlanda și Turcia și apartenența Finlandei și Suediei la NATO”, a precizat biroul președintelui finlandez într-un comunicat.

Vizita lui Niinistö – cea mai recentă dintr-o serie de călătorii de diplomație ale politicienilor finlandezi de rang înalt, menite să consolideze sprijinul pentru procesul lor de candidatură la NATO, aflat în impas – are loc în timp ce Erdogan semnalează că ar putea în cele din urmă să ia măsuri pentru a ratifica candidatura.

Întrebat de reporteri despre acordarea unui undă verde Finlandei, Erdogan a răspuns:

„Cu voia lui Dumnezeu, dacă este spre binele țării”.

O declarație mai lungă a președintelui finlandez a spus că Erdogan a indicat că vrea să se întâlnească „de la președinte la președinte” atunci când va exista o decizie privind NATO pentru a o comunica finlandezilor.

„Turcii au sperat că voi fi acolo pentru a recunoaște răspunsul atunci când vor anunța această decizie. Bineînțeles, am acceptat invitația și voi merge pentru a primi expresia intenției sale”, a scris Niinistö.

Până în prezent, 30 de membri NATO au aprobat cererile de aderare a Finlandei și Suediei, iar 28 au ratificat aderarea acestora. Doar Turcia și Ungaria nu au reușit să facă acest lucru.

Guvernul Turciei acuză Suedia că este prea blândă cu grupurile pe care le consideră organizații teroriste și amenințări existențiale, inclusiv grupurile kurde și criticii lui Erdogan.

Cu toate acestea, Ankara a declarat că are mai puține probleme cu aderarea Finlandei.

Vorbind în timpul unei vizite la Berlin miercuri, premierul suedez Ulf Kristersson a remarcat că în ultimele săptămâni au existat tot mai multe semne că Turcia este pregătită să ratifice aderarea Finlandei înaintea celei a Suediei.

El a declarat: „Suntem pregătiți și noi pentru această situație”.

„Nu ascundem deloc faptul că am preferat să fim ratificați împreună, să facem întregul drum mână în mână”, a continuat Kristersson. Dar „întotdeauna am exprimat, de asemenea, faptul că fiecare… țară din NATO ia propriile decizii de ratificare și noi respectăm pe deplin acest lucru”.

Știre inițială: Premierul suedez a declarat miercuri, 22 februarie, că discuțiile cu Turcia privind aderarea la NATO vor fi reluate la jumătatea lunii martie, după ce au fost blocate în ianuarie în urma unui protest privind arderea Coranului. La finalul lunii februarie, Turcia a declarat că va relua discuțiile pe tema aderării Suediei la NATO.

Turcia discută cu Suedia și Finlanda despre aderarea la NATO

Update 27 februarie, ora 11.54. Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavușoğlu, a declarat că reuniunea tripartită privind aderarea la NATO între delegațiile Turciei, Finlandei și Suediei va avea loc pe 9 martie la Bruxelles.

Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că s-a ajuns la un acord între președintele turc Tayyip Erdogan și Turcia, Suedia și Finlanda pentru organizarea unei reuniuni privind aderarea la NATO la jumătatea lunii martie.

Ministrul de externe Çavușoğlu a declarat că Ankara a repornit mecanismul tripartit pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO și că următoarea reuniune este așteptată să aibă loc la Bruxelles.

„Este bine că reuniunea va avea loc la Bruxelles, astfel încât NATO va vedea întregul proces și îndeplinirea obligațiilor lor de către aceste țări (Suedia și Finlanda). „Pe 9 martie”, a spus el.

Până în prezent, cererile de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei mai trebuie aprobate doar de două dintre cele 30 de țări – acestea sunt Ungaria și Turcia. Negocierile cu Turcia pentru aprobarea cererii scandinave sunt așteptate să fie reluate în următoarele săptămâni.

Turcia, pregătită să reia discuțiile cu Suedia pe tema aderării la NATO

„Există și o dată, nu este un secret, dar așteptăm o confirmare”, a declarat premierul suedez Ulf Kristersson în timpul unui interviu acordat postului public de televiziune suedez SVT.

Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut să se alăture pactului transatlantic de apărare după ce Rusia a invadat Ucraina, dar Suedia s-a confruntat cu obiecții neașteptate din partea Turciei.

Ankara acuză Stockholm că adăpostește ceea ce Turcia consideră a fi membri ai unor grupări teroriste și a cerut extrădarea acestora ca un pas pentru a da undă verde aderării Suediei la NATO.

Discuțiile privind NATO între Finlanda, Suedia și Turcia au fost blocate din ianuarie, după ce o copie a Coranului a fost arsă în fața ambasadei Turciei din Stockholm de către Rasmus Paludan, liderul partidului politic danez de extremă-dreapta Hard Line.

Cu toate acestea, luni, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că discuțiile suspendate vor fi reluate în curând, lucru pe care Kristersson a declarat ulterior că l-a salutat.

Suedia și Finlanda vor intra în NATO în 2023?

Suedia și Finlanda sunt pe cale să devină membre NATO în acest an, a declarat miercuri ministrul suedez de externe, pe fondul unor negocieri tensionate cu Turcia cu privire la admiterea lor.

Întrebat dacă aderarea Suediei se va întâmpla cu adevărat, având în vedere tensiunile cu Ankara, Tobias Billström a declarat: „Bineînțeles că da”.

„La urma urmei, avem 28 de state membre din cele 30 care sunt deja membre ale NATO care au ratificat deja cererile pentru Suedia și Finlanda. Așa că da, desigur, este doar o chestiune de timp.”

El a adăugat că este o veste bună faptul că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că că țara sa este pregătită să reia negocierile după ce le-a suspendat pe termen nelimitat la sfârșitul lunii ianuarie.

În timpul unei reuniuni NATO care a avut loc la Madrid în iunie 2022, cele trei țări au semnat un acord care schița calea spre un compromis, Ankara solicitând garanții suplimentare împotriva terorismului, în special din partea Suediei.

Ungaria este cealaltă țară care se opune ratificării, deși presa locală a relatat marți că parlamentul său ar putea ratifica aderarea la NATO pentru Finlanda și Suedia la începutul lunii viitoare.

„Ne-am străduit să îndeplinim tot ceea ce ne-am angajat să facem în cadrul memorandumului”, a declarat Billström miercuri pentru CNBC. Aceasta a inclus pregătirea pentru a prezenta o nouă legislație Parlamentului suedez în martie, a spus el.

„Acum este momentul ca Parlamentul turc să înceapă procesul de ratificare. Credem că acesta este lucrul corect și potrivit de făcut.”

El a mai spus că obiectivul este aderarea Suediei la summitul NATO din iulie.